"Olur mu, yapabilir miyim derken kendini yüzerken bulursun." @tahaengin
2019 yılında katıldığım ilk yarış olan İzmir Narlıdere havuz yarışında sohbet ettiğim Yüzme İdman Yurdu’ndan Barış abinin (Tabakoğlu) cesaretlendirmesi ile katılmaya karar vermiştim. 2020 yılında kayıt yaptırdım ama pandemi nedeniyle iptal edildi. 2021'de son 1 hafta kala iptal edildi. 2022'de yapılır mı yapılmaz mı diye tereddüt içerisindeyken yarışma günü geldi çattı.
Bu yarışa Alanya da 5K yüzdükten sonra katılmaya karar vermiştim. Daha uzun mesafe yüzmek , kendimi denemek istiyordum.
DevamıYarış motivasyonu:
Kaş, babamın memleketi, doğup büyüdüğü yer. Hayal meyal gençken Meis adasına kayıkla ulaşmaya çalıştıklarına dair hikayeler hatırlıyorum :) Bu sebeptendir ki parkur benim için hep çok özel oldu.
Daha önce maksimum 6 Km yüzmüş ve 2 saat suda durmuştum. Farklı bir deneyim olacağı belliydi. Ancak "iki buçuk saatten önce sudan çıkarım" diyordum. Yarış öncesi antrenman dışında pek hazırlandığım söylenemez.
Devamı2022 Haziran ayında 2 senelik aranın ardından Meis Kaş yarışması yüzüldü. Yüzücülerimiz için oldukça güzel bir deneyim oldu. Hepsi bir blog yazısında bu deneyimlerini paylaştı. İlk yazı Orkun Özen'den geliyor... İyi okumalar.
DevamıYarışma Rehberi
DevamıPDF'e tıklayın ve açılan dosyadan kendinize uygun yönlendirmeleri takip edin.
DevamıBirçok yarışmada karşımıza çıkan FINA Master Yüzme kurallarına PDF dosyasından veya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Taha Engin İle Yiyelim İçelim Yüzelim Podcast serisi beşinci bölümünde Engelli Bireyler ve Spor başlıklı söyleşinin yazıya aktarılmış halini paylaşıyorum.
Yazıya Aktaran: "Selin Kırnaz"
Sporcumuz Erol Dinneden ile geçen Cumartesi günü kahve içtik. Erol abi ile laf lafı açıyor ve teknoloji konusundaki bilgisini detaylıca paylaştı.
DevamıYüzücüler wetsuitleri vücut ısısını korumasına yardımcı olduğu için kullanıyorlar. Böylelikle tehlike yaratacak düşük ısılarda da yüzülebilir. Özellikle son zamanlarda açık su yüzmenin popülerleşmesi ve bazı triatlon yarışmalarında kullanılması ile Wetsuit ihtiyaç oluşturmaya başladı.
DevamıTemmuz 2021 Kahve Dergisi'ndeki yazımı okuyabilirsiniz.
DevamıYüzme Öğrenimi ile Yüzme Antrenmanı Farkı
DevamıHavuza gelirken yanınızda bulunacak spor malzemeleri;
DevamıKULÜP LİSANSI ÇIKARMAK
DevamıFERDİ LİSANS ÇIKARMAK
DevamıVize (Lisans Yenileme) İşlemleri İçin Gereken Belgeler:
DevamıVize (Lisans Yenileme) İşlemleri İçin Gereken Belgeler:
DevamıTransfer İşlemleri İçin Gereken Belgeler:
Devamı2020 yılı pandemi nedeniyle yarışmaların ve antrenmanların alışılmışın dışında geçmesine neden oldu. 2 senedir yaptığımız kamplarımızı da bu sene nasıl yapıcaz, nasıl edicez derken Eylül ayında 2 adet kamp yaptık. İkisi de birbirinden farklı deneyimlere sahne oldu. İlk kampımıza katılan sporcumuz Sibel Uzun'un kamp hissiyatını paylaştığı yazıyı sizlerle paylaşıyorum. İyi okumalar...
DevamıKonuk yazar: Soner Sezgün
Bu sene ikinci defa katıldığım bu çok özel yarışı sağlıklı bir şekilde, geçen seneki süreye yakın bir şekilde bitirdim. Benim icin özel bir yarış olmasının iki sebebi var: Birincisi; bir yüzücü olarak yaşadığım şehrin simgesi olan Boğaz'da yüzmeyi gelenek haline getirmek istemem. 50'li 60'lı yaşlarda da katılıp yarışı keyifli bir şekilde bitirmeyi çok istiyorum. Tabii bunun için istikrarlı bir şekilde yüzmeye devam etmem gerekiyor. İkincisi ise; sene boyunca düzenli yapılan antrenmanların meyvesini almak ve genel bir durum analizi yapmak. Eleme usulü yapılan bir yarış olması sebebiyle bu yarışı kendi durumumu görmek açısından bir şans olarak görüyorum. Önceki senelerde ilk iki denememde elemeleri geçemesem de 2019 ve 2020 elemelerinde başarılı olup adımı yüzücü listesine yazdırdım. Öte yandan yarış performansına (bitiriş süresi) göre bir sonraki senenin elemesine girmeden de yarışa direkt katılım sağlanabiliyor. O yüzden bunu başarmak için önümüzdeki sene yeni hedef olarak önce elemeyi geçmek sonra da yaş grubuna göre belirlenmiş bitiş süresinin altına inmeyi hedefliyorum.
Hakan Akben'in Soru(Yorum)’da konuğu oldum. Spora dair birçok konu hakkında konuştuk. Youtube'dan izleyebilirsiniz.
DevamıAçık Su Yüzme son dönemde çok popüler oldu. Özellikle de yetişkinlik döneminde spor yapan bireyler tarafından tercih ediliyor. Ben de dilim döndüğünce antrenör ve sporcu gözünden Açık Su Yüzme'yi anlatmaya çalıştım.
DevamıKonuk Yazar: Barış Sönmez Bugün sizlere uzun süren zamandır kullanmış olduğum ve çok memnun kaldığım yüzme gözlüklerini tanıtmak istiyorum.
DevamıInstagram sayfamda yüzücülerden kullandıkları gözlükler hakkında yorumlar rica ettim ve çok güzel tavsiyeler geldi. Bu tavsiyeleri de bu yazı da derledim. Katkıda bulunan herkese çok teşekkür ederim.
DevamıHer gözlüğün kullanım yeri ve amacı farklı oluyor.
DevamıGeliştirmeli setler dayanıklılık çalışmalarımızın en önemli bölümlerini oluşturuyor. Şimdi, genelden özele antrenman programına bir zoom yaparak geliştirmeli setlerin öneminden bahsedeceğim.
DevamıSamsung Kıtalararası Yüzme Yarışı, İstanbul Boğazı’nda 12 Temmuz 2020’de yüzülecek. Bu yarışma için daha önceki yıllarda yazdığım kayıt aşamasından finiş çizgisine kadar olan kapsamlı yazıyı bu linkten okuyabilirsiniz.
Şimdi gelelim 2020 Boğaz Yarışı için bilgileri paylaşmaya...
2020 Haziran ayında yapılacak Kaş Meis yarışına takımımızdan yoğun bir yönelim oldu. Birkaç yıldır düzenli antrenman yapan sporcularımız başta olmak üzere, bu yarışı yeni sezon planlarımıza ekledik.
Devamı2008 Pekin Olimpiyatlarında Michael Phelps 8 tane altın olimpiyat madalyası almış, olimpiyat tarihinde en büyük sporcu olmuştu.
DevamıYarışmalardan sonra karşılaştığım ilk soru “kaçıncı oldun?”
DevamıYeni tecrübelerle eve döndük. Şimdi kanepede uzanmış bunları yazarken, antrenmanlardaki birlikteliği, yarış ve kamplarda da perçinleyen bir ekibe ait olduğum için çok şanslı olduğumu hissediyorum.
DevamıGaziantep'te düzenlenen Rumkale Su Sporları Festivali'nde sporcumuz Dilek Nayır kulaç attı. Oldukça farklı bir deneyim olan bu yarışma için kaleme aldığı yazıyı sonraki senelerde yarışa katılacak sporcularımıza faydalı olması için bir yarış notu olarak paylaşıyorum.
DevamıBirinci neden,
DevamıGüney Kore’nin Gwangju kentinde düzenlenen Masterlar Dünya Yüzme Şampiyonası’nda bizim takımdan Seda Oğuzer 50 ve 100 Metre Sırtüstü’nde kulaç attı.
DevamıYüzme sporunda farklı amaçlara göre üretilmiş mayolar vardır. Mayo seçimi yaparken nerede ve ne için kullanacağınız önemlidir. Mayo çeşitlerini ve kullanım amaçlarını sıralıyorum.
DevamıAntrenörlüğünü yaptığım sporculardan Elmira Saide Görgülü, bu sene bu yarışmada kulaç attı. Yarışı merak edenler için, önümüzdeki senelerde katılmak isteyenler için bana anlattıklarını, başından geçenleri ve hissettiklerini bu yazıda paylaşıyorum.
DevamıAkreditasyon Cuma günü başladı. Fakat antrenman programlarım nedeniyle yarışma alanına gidemedim. Cumartesi sabahı ise sporcuların 2 saat kaldıkları bir akreditasyon kuyruğu vardı. Bu havadisi alınca o uzun kuyruğa da girmeden, ilk defa akredisyasyonu yarışma sabahına bırakmak zorunda kaldım.
DevamıDünyadaki geçmişimize bakılırsa günümüzdeki korunaklı şehir hayatında yaşamaya başlayışımız o kadar yeni bir durum ki...
DevamıÇocukluktan beri yüzenler mi yoksa yetişkinlik döneminde yüzmeye başlayanlar mı?
DevamıYaşam boyu spor yapma amacındaki bireylerden oluşan ve ilk hedefi sağlığını koruyup, kaliteli bir hayat sürmek olan Master Yüzme sporunda bir Master Yüzücüye iyi ya da kötü demek pek sağlıklı bir bakış açısı değildir bence.
Devamıİzmir Master Yüzme Türkiye Şampiyonası’nı geride bıraktık.
DevamıYaz mevsiminin gelmesiyle birlikte yüzme bilmenin önemi arttı. Suda kötü bir tecrübe yaşamamak için ilk iş, emniyet kurallarına uymak. Suyun şakası olmaz, ne kadar iyi yüzücü olursanız olun emniyet tedbirlerini almak zorundasınız.
DevamıOnuncusu düzenlenen Aquamasters Yüzme Şampiyonası’ndaydık.
DevamıBu drill ile yüzme tekniğinizi geliştirmeyi amaçlıyoruz. Konforlu yüzme alanınızdan sizi çıkararak teknik farkındalığınızı arttıracak.
DevamıYarışmaya ilk kez katılacaksanız seçmelere katılmak zorundasınız. 800 metre yüzülecek seçmelerde dikkat etmeniz gereken noktaları aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.
DevamıSporda en temel faktör süreklilik kavramıdır. Hem sporcunun gelişimi, hem de antrenörün sporcuyu antrene edeceği enstrümanların işe yaraması için sürekli bir şekilde çalışmak gerekli.
DevamıYüzmede su çekişiniz ne kadar etkili olursa, tekniğiniz ve hızınız o kadar iyi olacaktır. Su çekişini daha etkili hale getirmek için de Yumruk Yüzme drillini yapabilirisiniz.
DevamıZeytinliboğaz Permakültür Çiftliği Bilecik’te bulunuyor. İstanbul’a yaklaşık 220 Km’lik bir mesafede, iki buçuk üç saatte ulaşılıyor.
DevamıGerek Instagram'dan gerekse email yoluyla birçok soru alıyorum. Bu sorulardan en popüler olanı ise antrenman programı talebi oluyor.
DevamıYarışma çantasını eksiksiz hazırlamak çok önemli ama yolunda gitmeyen durumlara karşı da hazırlıklı olmak gerekli. Bu yüzden olmazsa olmaz ekipmanlardan mayo, gözlük ve bonenin yedeğini tutmakta fayda var.
DevamıDaha az kol sayısı ile yüzebilmenin en temelde irdelenmesi gereken 2 noktası var. Bunları geliştirmek için her antrenmanda ve her sette mutlaka çalışmalısınız.
DevamıLastikler yüzücülerin oldukça sık kullandığı ekipmanlardan biridir. Farklı tutuş materyalleri olan modelleri ve markaları vardır. Başlangıç ve genel bir çalışma için elinle sıkıca tutabildiğin herhangi bir modelle başlanabilir. Benim bu modelde son derece basit ve ucuz bir model olmakla birlikte oldukça işe yarardır.
DevamıElbette öğrenir, ama tabii bir çocuğun bir şeyi öğrenmesi gibi olmuyor bu eylem. Biraz daha farklı...
DevamıBizler, karada yaşam kurmuş bir canlı türüyüz. Fakat suyla da tarihimiz boyunca iyi ilişkiler kurmuşuz. Göç ederken veya yemek ararken hep suyun içinden geçmişiz.
DevamıÖrneğin; kaliteli, hızlı, iyi teknikle ve göze güzel görünen, müthiş bir 1000 metre serbest yüzmek istiyorsun diyelim.
DevamıYüzme havuzlarının hızla artışıyla yüzme sporuna da ilgi arttı. Bu çok sevindirici bir kilometre taşı hepimiz için.
DevamıÇoğunlukla Yüzme’nin nankör olduğunu düşünenlere şahit oluyorum. Ama ben aynı fikirde değilim.
DevamıYarışma 1-2-3 Şubat 2019'da Edirne Olimpik Yüzme Havuzu'ndaydı. Uluslararası olması sebebiyle Hindistan, Yunanistan ve Bulgaristan'dan birçok takımda bizlerle birlikteydi ve yarışmalara renk kattılar.
DevamıHavuz yarışmalarında her yüzme seansı öncesi, sporcular için bir ısınma zamanı verilir. Yüzülecek seanstan önce yarışma havuzunda bu ısınma yapılabilir. Bazı kapsamlı tesislerde ısınma için de bir havuz bulunur ama ülkemizdeki havuzlarda çoğunlukla bulunmamaktadır.
Devamı“Altın sayarken türkü söylenir mi, Şaşırıyorum!”
DevamıEtrafımızda yeni anne-baba olan veya olacakların en çok sorduğu soruyu bir de buradan yanıtlayım istedim. “Çocukların suyla arasının iyi olması için en erken ne zaman ve nasıl yüzmeye başlamalı?”
Yetişkinlerle çalışıyorum ve onların zihnindeki algıları kırmak ayrı bir mesai, yetenek ve sabır istiyor. En zor nokta da geçmişten gelen ve zihinlerde oturtulmuş spor algısı.
DevamıYüzme yarışmalarında "serbest" diye bir kategori vardır. Bu kategoride yüzen yüzücüler özgür bir şekilde, yarışma kurallarına uygun olmak koşuluyla istedikleri gibi yüzebilmektedirler. Fakat tüm yüzücüler serbest yarışları kazanmak için en hızlı teknik olan "crawl" teknikle yüzdükleri için bu teknik serbest olarak anlaşılır.
DevamıYüzme sporunda resmi olarak 4 farklı teknik bulunmaktadır. Yarışmalarda bu tekniklerin hepsi yüzülür. Tekniklerin her birinin farklı egzersizleri vardır. Her tekniğe özel olarak önem vererek kazanılan gelişim, bütünsel yüzme gelişimine de faydası olacaktır.
DevamıÇağ başka bir çağ… Bu çağın en büyük tuzağı da konfor… Çünkü insan vücudunun konforu arttıkça, sahip olduğu hayatta kalma silahları elinden gidiyor. Bir de bunu teknoloji ile daha da ileri taşıyınca, ortaya teknoloji olmadan yaşayamayacak hale gelen insan vücutları ortaya çıkıyor.
DevamıEskiden pop veya rock şarkıcısı olmak çok havalıydı. Şimdi ise sporcu olmak çok havalı oldu. Ama sosyal medyada sporcu gözükmek kolay olmasına rağmen sporcu olmak uzun zaman ve emek harcanan bir iş…
DevamıDünyada ve ülkemizde son yıllarda Master Yüzme’ye olan ilgi oldukça artmış durumda. Yarışmalardaki kıran kırana geçen mücadeleye ve sporcuların fizik durumlarındaki gelişime bakınca bunun yalancı bir büyüme olmadığı da aşikar.
DevamıEller üst üste olacak şekilde kollarımızı öne ve ileriye doğru uzatıyoruz. Kollarımız dümdüz pozisyonda kendimizi suya bırakıyoruz ve suya paralel olacak şekilde duruyoruz. Şimdi topuklarımızın arasının kapalı ve merkez bölgemizin aktif olduğunu hissedebiliriz. İşte şimdi temel yüzme pozisyonundasınız. Literatürdeki adıyla; "Streamline"
DevamıBir yüzücünün antrenman kalitesini çıkışı ve dönüşleri belli eder. Takla dönüş, yetişkinlik döneminde yüzmeye başlayan master yüzücüler tarafından oldukça ihmal edilen bir konudur..
DevamıYüzme takımımızda motivasyon denen şeyi nasıl kullanmamız gerektiği konusuna açıklık getirmek istiyorum. Direkt alanım olmasa da hem sıkça karşılaştığımız bir kelime, hem de coaching'in temelini de oluşturuyor.
DevamıYılın son yarışı olarak Antalya Ironman’de, NoaGym sponsorluğunda Relay (takım) olarak yarıştık. Ben Yüzme, Tevfik Karakaş Bisiklet, İdris Tosun ise Koşu etabını tamamladık. Toplam’da 5:12:00 bitirerek, 30 takım arasından 10. olduk.
DevamıHareket ve antrenman uzmanlık alanı olan bir antrenörüm. Üniversite'de öğrendiklerim bir yana, içinde bulunduğumuz çağı anlatan en önemli bilgilerle ilk defa Ahmet Aydın Hoca'nın Taş Devri Diyeti kitabında karşılaştım. Bu kitap, sadece bir beslenme kitabı değildi. Okudukça, baş ucumdan hiç ayırmadıkça, düğümler birbiri ardına çözüldü.
DevamıYüzme sporunda 4 element vardır.
DevamıYeni sezonda dikkat edeceğimiz noktaları bu yazıda sizlerle paylaşıyorum.
DevamıYolculuk
Antrenman bir yolculuktur, antrenörler bu yolculukta size rehberlik ediyorlar. Bu sizin yolculuğunuz. Bizler bilgimiz ve tecrübemiz dahilinde sizlere rehberlik ediyoruz.
DevamıAquamasters’ın bu sezonki üçüncü yarışı Bodrum’da yapıldı. Açık Su Yüzme açısından dolu dolu 3 gün ve kaliteli yarışmalar yaşandı. Fakat Perşembe günü başlayan kasırga haberleri yarışların iptal olma ihtimalini doğurunca, sporcularda acaba iptaller olur mu diye bir kafa karışıklığı yaşattı. Neyseki hiç bir yarışma iptal olmadan, hava muhalefetine takılmadan yarışmaları bitirdik.
DevamıYaz tatilimizde, birçok çocuğun suyu canavar olarak gördüğüne şahit oldum. Zorlamayla, yaka paça suya sokulan çocuklar, soğuk suda titreyen çocuklar, ağlayarak "baba istemiyorum" diyen çocuklar...
DevamıZeytin bir kahvaltılık değil, bir meyvedir. Hem de çok özel bir meyvedir. Zeytinin birçok çeşidi vardır. Bu çeşitlere göre de tatları da değişmektedir. Zeytin dalında önce yeşil halde bulunurken sonradan siyah hale gelir. Yani ilk toplanan zeytinler yeşil renkte olur. Gün geçtikçe, yaklaşık 1 ay sonra zeytinlerin renkleri siyaha döner.
DevamıHeybeliada Su Sporları Kulübü'nde Masterlar Türkiye Yaz Şampiyonası ve hemen akabinde Aquamasters Açık Su yarışmaları düzenlendi.
DevamıBesinler soframıza gelene kadar bir çok aşamadan geçiyor. Nüfusun artışı ile talep arttı ve üreticilerin de maksimum karlılık anlayışı ile besin ürünleri olması gerektiği şartlardan uzaklaşmaya başladı.
DevamıKelebek stile özgü ayak vuruşuna "dolfin" deniyor. Dolfin yüzme sporunun en önemli hareketi olabilir. Çünkü dört yüzme stilinde de mutlaka yer alır. Her başlangıç ve dönüşten sonra yapılan su altı ayak vuruşları dolfin olarak yapılır. Yüzme sporunda bu kadar çok yer almasından dolayı da beşinci stil olrak adlandırılır.
DevamıKurbağalama, yüzme stilleri arasında en kendine özgü olanıdır. Mesela, ayak pozisyonunuz diğer 3 stilde bir ileri uzatılmış (plantar fleksiyon) pozisyondayken, kurbağalama da ayağınızı o şekilde vurmanız işlerin yolunda gitmediğinin işaretidir. Serbest ve Sırtüstü stilde bir akıcılık olurken, Kurbağalama'da duraklayıp suda akmanız gerekir. Diğer stillerde nefes ile ilgili bir kısıtlama yoktur ama Kurbağalama'da her kolda nefes almanız zorunludur.
DevamıOruç tutmanın insülin seviyenizi ayarlamak ve bedensel dayanıklılığınızı sağlamak açısından faydalı olduğu düşünülüyor. İşin vicdani boyutu benim uzmanlık alanım olmadığı için bir şey söylemem doğru olmaz. Bu kısmı burada anlattıklarıma ek olarak kendiniz tamamlayabilirsiniz. Hassas bir konu olduğu için, vicdan üzerinden değil insan sağlığı üzerinden bu yazıyı yazdığımı bilmenizi isterim.
DevamıYetişkinlik yaşlarına kadar herhangi bir yüzme yarışına katılmadınız. Ama yüzme antrenmanları yapmaya başladınız. Antrenörünüzün veya bir arkadaşınızın yönlendirmesi ile de bir yüzme yarışına katılacaksınız.
DevamıYedi yıldır düzenli olarak katıldığım yarışmanın bu yıl otuzuncusu düzenlendi. En keyif aldığım performanslarımdan bir tanesiydi. Yarışma esnasında oldukça kontrollüydüm ve tatmin edici duygularla da bitti. Bone numaram ise 1717 idi.
DevamıBeslenme tarzı geliştirirken birçok amacınız olabileceğinden daha önce bahsetmiştim. Bu yazıda en çok kafa yorulan “kilo verme” amacı üzerinde duracağız. Fakat öncelikle “kilo verme” düşüncesi yerine “yağ oranı düşürme” bakış açısına sahip olmalıyız.
DevamıYaşam tarzımız sanayileşme ile çok hızlı değişti. Bedenimizin hareketliliği azalırken, hızlı sindirilen gıdalar beslenmemize girdi. Bu yaşam tarzı ve beslenme düzeninin bedenimize uygun olmadığı düşünülüyor. Bir çok bilimsel araştırma ile özellikle son 10 yılda bu düşüncenin doğruluğu kanıtlanıyor.
DevamıOmuz ve omurganızı harekete geçirmek için bu hareketleri yapabilirsiniz.
DevamıBirlikte çalıştığımız sporculardan "Mücadele Kulvarı"nda yüzenleri yakından tanıyalım istedim.
DevamıCunda Doğa Camping’te düzenenlenen Ultimate Cunda, Ctesi 9:00’da 15km’lik Dağ Bisikleti, 13:00’da 2km’lik Y
DevamıMarmaris Aquamsters yarışını özet gecip, degerlendirmek istedim. Öncelikle "Keşif Kulvarı"ndan Kağan Deniz ve "Farkındalık Kulvarı"ndan Sahire Tuncer ilk yüzme yarışlarında kulaç attılar. Yüzmeye bu sene başlayıp, orada yarışarak, böylesi bir cesaret örneği oldukları için kendilerini kutluyorum.
Devamı1912 Stockholm Olimpiyat Oyunları'nda ABD'li yüzücü Harry Hebner'in ilk kez bu yüzüşü yaptığı söyleniyor. Serbest yüzme ile bir çok benzerlik taşımasından dolayı, serbest yüzmenin sırtüstü hali olarak düşünülebilir.
DevamıYüzme Stilleri ve Kısaltmaları
Yüzmede 4 farklı stil vardır. Bazı kaynaklarda "stil" yerine "teknik" kelimesi geçer. Fakat Tekniksel çalışmalarla karıştırılmaması için ben "stil" olarak kullanıyorum.
- Serbest (serb)
- Sırtüstü (sırt)
- Kelebek (kelb)
- Kurbağalama (kurb)
Zone kavramı dayanıklık antrenmanlarının temelini oluşturur. Bu kavramın farkında olmak dayanıklılığınızın gelişmesine ve yüzme programlarınızın değişik tempolara göre kurgulanmasına yardımcı olacaktır.
DevamıYüzme sporu iki duvar arasında bir o yana bir bu yana gidip gelmek değildir. Tabii ki öyle de yapabilirsin, ama kaliteli teknik ile yüzmek istiyorsan aşağıdaki 9 maddeyi istisnasız yapıyor olman gerekli.
DevamıKaslarımız kasılıp gevşeyerek hareket sağlar. Spor esnasında bazen aniden kasılır ve gevşeyemez. Bu duruma kas krampı diyoruz.
Spor esnasında oluşan kas krampı’nın 4 ana nedeni olabilir.
Yazıyı 28 Şubat 2020'de değişen yönetmeliğe göre güncelledim.
Lisans çıkarmak için iki seçeneğiniz var.
Açık suda yüzmeye yeni başlayan yüzücülerin ve triatletlerin en zayıf noktası nereye gittiklerini bilmemeleri olduğunu düşünüyorum. GPS saati ile yüzen yüzücülerin rotalarına baktığımızda birçok yüzücünün asıl yüzmesi gereken mesafeden daha uzun mesafeleri yüzdüğünü görüyoruz. Yani aynı ortalama hız ile yüzen iki yüzücüden navigasyonu daha iyi olan sudan daha erken çıkıyor.
Devamı2014 yılında Antalya Kemer'de efsane yüzücü Michael Phelps'in antrenörü Bob Bowman ve ekibindeki diğer antrenörlerin düzenlediği seminerde aldığım notları ilgili kişilerde faydalı olması amacıyla paylaşıyorum. O seminer günlerinde ülkemizden çokça üst düzey sporcu çıkamamasının nedeninin spora karşı bakış açımızın farklı olduğundan kaynaklandığı kanısındayım.
DevamıGloria Sports Arena’da 2015’ten bu yana yapılan Ironman 70.3 triatlon yarışına ilk yıl bireysel yarışmacı olarak katılmıştım. Bu sene ise Takım olarak katıldık.
DevamıGeçtiğimiz ay, hocam Haluk Emçioğlu‘dan bir email aldım. Beni yeni başladığı ve adına "Aiki System" dediği bir eğitime davet etti. Eğitimin amacı insanların kendini savunması ile alakalı farkındalık yaratmak ve pratikte neler yapılması gerektiğini öğretmekti. Derslere katıldım ve bir bakış açısı oluşturmama yardımcı oldu. Orada öğrendiğim değerli bilgileri, anladığım kadarıyla da burada paylaşmak istedim.
DevamıHız, çeviklik, çabukluk, koordinasyon, denge, dayanıklılık...
Devamı"Açık Su" yüzme sporunun içindeki branşlardan birisidir. Havuzdaki yüzme yarışlarından farklı olarak, yüzücülerin kendisi dışında gelişen faktöre karşı da mücadele vermesi gerekmektedir. Bunlar; parkurun özellikleri, suyun ısısı ve yapısı, yüzülen parkurun coğrafi durumu, akıntı, rüzgar ve deniz canlıları olabilir.
DevamıMenekşe Yaylası Trekking Parkuru, benim saatime göre gidiş-dönüş yaklaşık 15K sürdü. Fakat Menekşe Yaylası'na ulaşmaya az mesafe kala, yolumuzu kaybetmiş olma fikri ve sağanak yağmur riskinin artmasıyla geri döndük. Yani toplam parkurun 17-18 km'lik bir yol olma ihtimali yüksek diye tahmin ediyorum.
Devamı1- Hedeflediğin Yarışa Uygun Antrenman Yap
Karşılaştığım çoğu master yüzücü veya adayında doğru hedef kuramama problemi olduğunu farkediyorum. Öncelikle doğru bir şekilde hedefini koymalısın. Sonra da bu hedefe uygun antrenman yapmalısın. Bu konuda 3 tane kategori va. Hangisine uygun olduğunu bilmeli ve ne istediğini belirlemelisin.
DevamıŞinorkel eskiden bu kadar popüler değildi. Şimdilerdeyse havuza giden hemen hemen herkesin yanında götürdüğü tamamlayıcı bir aksesuar görevi görmeye başladı. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; Şinorkel ile yüzmüş olmak için yüzüyorsan sana hiç bir faydası olmadığını bilmelisin.
DevamıYazdığım antrenman programlarının olmazsa olmaz ekipmanı "Foam Roller"...
Birçok amaçla kullanılabilir. Ben bugün genel olarak herkesin antrenman verimini arttırmak için kullanımından bahsedeceğim.
Yüzme farklı misyonları olan bir spor dalı. Ben bugün "yüzebiliyorum, ama stilim iyi değil" diyenler için bir yazı hazırladım. 6 adımda serbest yüzme drillerinin basamaklamasını yapacağım. Amacım yüzme antrenmanı yapan ama daha iyi teknikle yüzmek isteyenlere faydalı olması.
DevamıGüncelleme: Yarış Takvimi'ni daha kolay ulaşılabilsin diye ana linke taşıdım. Oradan en güncel halini takip edebilirsiniz. tahaengin.com/yaris-takvimi
Devamı
Yüzme olimpik bir spor dalı olmasının yanında insan hayatını kurtaran önemli bir beceridir. Bir çok eklem, kas ve kemik rahatsızlığında rehabilite edici bir yanı olmakla birlikte kalp dolaşım?, solunum yolu veya psikolojik rahatsızlıklarda da önleyici olarak rol alır.
"Boğaz'ı yüzerek geçmek" hemen hemen herkesin diline yapışmış bir cümle. Bir çok kişi boğazı gerçekten yüzerek geçmek istiyor. Peki, Boğaz Yarışı'na katılmak nasıl bir şey, ne şekilde katılınıyor? Nasıl yüzülüyor? Bu soruların yanıtını bulmanız için kılavuz niteliğinde bir yazı hazırladım. Yazdıklarımın resmi niteliği olmamakla beraber organizasyon komitesi her sene kurallarında bir takım değişiklikler yapmaktadır. Benim amacım bir yüzme antrenörü olarak size gitmek istediğiniz yolu anlatmak. Tüm resmi ve güncel bilgileri TMOK'un web sitesinde bulabilirsiniz.
Devamı
Kısa adı HIIT, uzun adı High Intensity Interval Training, türkçesi ise Yüksek Yoğunluklu Aralıklı Antrenman...
DevamıHababam sınıfı filmlerini kendimize yakın hissetmemizin belki de en büyük nedeni oradaki karakterlerin gerçeğe yakın birer tanıdığımız gibi olmasından kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Filmdeki karakterlerin hepsi birbirinden değerli karakterler. Fakat benim üzerinde durmak istediğim Badi Ekrem karakteri. Değinmeden geçemeyeceğim en sevdiğim aktörlerden biridir Şener Şen.
DevamıBu yıl Avrupa Master Yüzme Şampiyonası 25-29 Mayıs 2016’da Londra’da gerçekleşti. Yarışmaya YüzmeMania’dan, antrenman programlarını verdiğim sporcum Seda Oğuzer ile birlikte iştirak ettik. Değerli antrenör ağabeyimiz Erdoğan Güngüz, desteği ile bizi bir dakika bile yalnız bırakmadı.
DevamıAntrenman; içi oldukça dolu bir kavram. Antrenmanla hayatta bir çok şey mümkün oluyor. Kişisel, sosyal ve sportif özelliklierin gelişimi için antrenman kavramını iyice anlamakta fayda var.
DevamıBu Pazar Samsung Kıtalararası Yüzme Yarışı yüzüldü ve bir önceki Boğaz Yarışı yazımda bahsettiğim her şey birer birer gerçekleşti :)
DevamıÜlkemizin en büyük spor etkinliklerinden bir tanesi olan İstanbul Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı bu sene 24 Temmuz 2016 Pazar günü yüzülecek.
DevamıGeçen yıl Antalya Gloria’da düzenlenen Half Ironman Yarışına hazırlanarak Triatlon yapmaya başlamıştım. Bu sene de İznik Triatlonu ile kendi triatlon sezonumun ilk yarışına katıldım. Bu yarış sprint mesafelerdeydi. Yani 750 metre yüzme, 20 km bisiklet ve 5 km koşu.
DevamıGeçtiğimiz hafta Aquamasters Yüzme Yarışması için Marmaris’e gittim. Aquamasters ekibi Türkiye’deki en büyük ve kaliteli Master Yüzme yarışmalarını organize ediyor. Bunca yıldır yapılan Master Yüzme yarışmalarından çok farklı bir iş çıkarıyorlar.
DevamıTavuk çiftliklerindeki vahşi olduğu söylenen üretim şekilleri son dönemde oldukça popüler bir konu. Endüstri tavuklarının pis, kaka diye nitelendirilmesinin temelde üç nedeni var.
DevamıHer ayın son Pazar günü YüzmeMania’da yaptığım atölye çalışmalarında Şubat ayı konumuz Sırt Yüzme Tekniği…
DevamıKazan'da 16. Dünya Master Yüzme Yarışması'nı harika dereceler ve anılarla geride bıraktık.
Devamı