top of page
Yazarın fotoğrafıTaha Engin

6 ADIMDA İSTANBUL BOĞAZİÇİ KITALARARASI YÜZME YARIŞI


"Boğaz'ı yüzerek geçmek" hemen hemen herkesin diline yapışmış bir cümle. Bir çok kişi boğazı gerçekten yüzerek geçmek istiyor. Peki, Boğaz Yarışı'na katılmak nasıl bir şey, ne şekilde katılınıyor? Nasıl yüzülüyor? Bu soruların yanıtını bulmanız için kılavuz niteliğinde bir yazı hazırladım. Yazdıklarımın resmi niteliği olmamakla beraber organizasyon komitesi her sene kurallarında bir takım değişiklikler yapmaktadır. Benim amacım bir yüzme antrenörü olarak size gitmek istediğiniz yolu anlatmak. Tüm resmi ve güncel bilgileri TMOK'un web sitesinde bulabilirsiniz.

Her yıl Ocak ayının ilk günlerinde kayıtlar açılıyor ve birkaç ay kayıtlar açık kalıyor.

1. Online Kayıt

Belirli bir yüzücü kontenjanı olduğundan son kayıt günü beklenmeden kayıtlar kapanabiliyor. O yüzden kayıtlar açılır açılmaz işleminizi tamamlamızı tavsiye ederim. Online kaydınız TMOK'un web sitesi üzerinden gerçekleştiriliyor. Öncelikle siteye üye olmanız gerekmektedir. Burada sizden kimlik bilgileriniz ve online ödeme için kredi kartı bilgileriniz gerekli. Yarışın kayıt ücreti 2016 yılı için 100 TL idi. Tahsil edilen bu para yarışa alınmasanız bile size kesinlikle geri ödenmiyor.

2. Gerekli Belgelerin Postalanması

Online kayıt olduktan sonra gerekli belgeler listesinde belirtilen tüm belgeleri TMOK'a posta yolu ile gönderiyorsunuz. Yine son gönderim gününü geçirmemek gerekli. Postadaki gecikmeleri mazeret olarak sunamadığınızı belirtmemde fayda var. Gerekli belgeleri web sitesinden bulabilirsiniz. http://bogazici.olimpiyatkomitesi.org.tr

3. Seçme Aşaması

Yukarıdaki kayıt aşamalarını geçtikten sonra artık yüzme yeterliliğinizi kanıtlamanız gerekmekte. Bu yüzden belirli tarihlerde İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana'da yapılan seçmelere katılmanız gerekmektedir. Seçmelerde 800m yüzme sürenize bakılmaktadır.

Eğer güncel vizeli bir yüzme lisansınız varsa ve seçmelere katılmak istemiyorsanız akredite olmuş yarışmalarda 800m serbest yarış derecenizi gösteren yarış sonuç evrakını gerekli evraklarla birlikte önceden postalamanız gerekmektedir. Akredite yarışlar yine web sitesinde belirtiliyor. http://bogazici.olimpiyatkomitesi.org.tr

Bir önceki yıl Boğaz Yarışında yaş grubunuza göre koyulan barajın altında yüzdüyseniz seçmeye girmenize gerek yok. Fakat barajı aşamadıysanız ilk kez katılan yüzücülerin geçtiği yollardan geçiyorsunuz. Yani ister seçmelere gireceksiniz, ister akredite olmuş bir yarışmada 800 metre yüzeceksiniz.

Yukarıda anlatılanlar karışık gelebiliyor. O yüzden kendimce hazırladığım tabloyu paylaşıyorum.



Seçmelere Katılacaklara Tavsiyelerim

- Sabah erken gidip erkenden sıra numaranızı alın. Saatler ilerledikçe kalabalık oluyor. - Kulvarlarda yüzme seviyenize uygun birileri ile yüzmeye gayret edin, mümkünse takım arkadaşlarınızla birlikte gidin. - Serbest tekniğin, adı üzerinde olduğu gibi serbestsiniz anlamı taşır. Mutlaka duvara dokunarak dönüş yapın, kulvara ya da dibe dokunmayın, başka bir yüzücüye dokunmayın, bunun dışında istediğiniz gibi yüzebilirsiniz. Ama unutmayın en hızlı yüzüşünüzü yapmanız gerekli. - Daha evvel 800 metreyi nasıl yüzdüyseniz aynı şekilde yüzün. Yenilikler denemeyin. - Mümkünse derecenizi mutlaka hakeme sorun.

800 metre Yüzmek

Gerek seçmelerde gerekse yarışmalarda en iyi sürede yüzen yüzücüler yarışmacı olabiliyor. Bu konuda hangi yaş grubundan kaç kişi alınacağına dair sabit bir kıstas yok. Bu kıstasları organizasyondaki görevliler belirleyip, dağılımı yapıyor. Tek bildiğimiz ve elimizde olan bilgi elinizden gelenin en iyi derecesini yüzmeniz gerektiği.

Bu konuda bir yüzme takımı veya yüzme antrenörü ile hedefe yönelik çalışmanızı tavsiye ederim. Çünkü yüzme seviyenizi havuza atlayım yüzebildiğim kadar yüzeyim mantığı ile geliştirmezsiniz. Bu konuda işin ehli kişiler size yardımcı olacaktır. Benimle hazırlanmak isterseniz, her zaman ulaşabilirsiniz.

4. Kesinleşmiş Yüzücü Listesinin Açıklanması

Tüm bu aşamalar geçildikten sonra yüzücü listeleri yine TMOK'un web sitesinde yayımlanacak. http://bogazici.olimpiyatkomitesi.org

Burada belirtmek isterim ki eğer yüzücü listesinde adınız varsa ve yarışmaya doktor raporu ile geçerli bir mazeretiniz yoksa bir sonraki yıl yarışmaya katılamıyor olacaksınız.

Eğer adınız bu listede yoksa bir sonraki sene için hazırlıklara hemen başlamanız gerekmektedir. Benim spor felsefeme göre, yüzme sporu sanılanın aksine nankör bir spor değildir. Adaletlidir. Her zaman çalıştığınızın karşılığını size verecektir. İşiniz kolay olmayabilir ama kesinlikle imkansız değil.

5. Yarışmadan Önce

Yarışmadan önce Ortaköy'deki Kuruçeşme Parkı yarış için hazırlanıyor. Pazar günü yapılacak yarış için Cuma gününden itibaren Parkı hazırlamaya başlıyorlar. Bir gün önce gidip yarışma akreditasyonunu yapmakta fayda var. Akreditasyonda çip ve bone verilecek. Bunları yarışa gelirken mutlaka yanınızda getirmeniz gerekli. Yoksa yarışı yüzseniz dahi derecenizi ve sıralamanızı göremiyorsunuz. Bunun dışında hediye çanta ve içinde bir sürü sponsorların hediyeleri olacak.

Parkurun tanıtımı yapılan tekne turları düzenleniyor. Özellikle ilk kez yüzeceklere mutlaka bu tura katılmasını tavsiye ederim. Çünkü Boğaz'da yüzmek normal denizde yüzmenin dışında bir de akıntı ile yüzme anlamına geliyor. Hangi noktalarda nasıl akıntılarla karşılaşılacak bunu görerek öğrenmenizde fayda var.

6. Yarışma Günü


Hazırlıklar

Yarışma ana merkezi Kuruçeşme Parkı. Dolayısıyla yarışma sabahı Kuruçeşme Parkı'na geliyorsunuz. Buradan gemilere binip bizi Kanlıca İskelesi'ne götürüyorlar ve yarış oradan start alıyor.

Yarışma startı saat 9'da veriliyor. Fakat gemiler saat 08:00'da Kuruçeşme'den hareket ediyorlar. Bu nedenle saat 07:00 sularında Kuruçeşme Parkın'nda olmak iyi olabilir. Eğer araba ile geliyorsanız hemen yakındaki otoparkları kullanabilirsiniz. Ama çıkışta Ortaköy trafiğine ek olarak yarış çıkışı yoğunlukta eklenince ortaya bir trafik sıkışıklığı çıkabiliyor. O yüzden sahil hattına araba şle girmemek mantıklı olabilir. Tabii tercih sizin.

Yarışma alanında sporcuların alanı özel olarak ayrılmış durumda. Bu alana sporcular haricinde giriş yapılmıyor. Yani destek olmaya gelen yakınlarımız yine parkın içinde onlar için ayrılmış alanda vakit geçiriyorlar.

Sporcu alanında portatif tuvaletler var. Gayet işe yarıyorlar. Fakat bu organizasyonun klasmanının biraz altında olduğunu söylemeliyim. Umarım bu konuda düzeltme yaparlar. Tuvaletlerde sıra olabiliyor. Temizlik yeterli olmayabiliyor. O yüzden evde tüm ihtiyacı karşılamış olarak alana gelmek en mantıklısı.

Daha sonra yarışma için hazırlıklar yapılıyor ve eşyalar size verilen akreditasyon kartı ile birlikte emanete teslim ediliyor. Emanete hemen hemen herkes aynı çanta ile geldiği için mutlaka akreditasyon kartınıza adınızı soyadınızı telefonunuz yazmanızı tavsiye ediyorum. Yarışma sonrası emanetten çantanızı almak için uzun sıralar beklemeniz gerebiliyor. Bu yüzden eğer alanda yakınınız varsa ona bırakmak en mantıklısı.

Yarışmada saat, kronometre, gps kullanmanın yasak olduğunu hatırlatmam gerek. Yarış öncesi Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) kuralları geçerli. İstediğiniz yüzücü mayosu ile katılabilirsiniz. Fakat şort mayo, wet suit yarışmada kullanılmıyor. Yüzücü gözlüğü seçiminizde, güneş ışığından kötü etkilenmemek için aynalı ve koyu camlı gözlükleri kullanmanızı tavsiye ederim. Pahalı değil, rahat gözlüklerle yüzmelisiniz. Mümkünse önceden antrenmanda denediğiniz bir gözlük olsun. Yarışma boyunca sıkmasın ve rahatsızlık vermesin.

Yarışma öncesi birçok yüzücünün vazelinlendiğini göreceksiniz. Açık su yarışmalarında gerek vücut ısısını korumak, gerek sürtünmeyi azaltmak, gerekse tahrişi önlemek için vazelin kullanılıyor. İsteyen sürebilir elbette ama suyu çekişi yapacağınız alanlara yani el, ayak ve kollara temas etmemesine dikkat etmelisiniz. Genellikle yüzecek yüzücü vazelini plastik eldivenler yardımı ile sürerler.

Artık tekneye bindiniz ve Kanlıca'ya yolculuğunuz başladı. Bundan sonra son defa parkura bakmalı, çevrenizde aynı size benzeyen insanlarla karşılaşmayı, sohbet etmeyi, hafif rüzgarı, kalbinizin çarpıntılarını ve daha evvel 10 defa yüzmüş olsanızda içinizdeki o ilk günkü heyecanı hissedin, en keyifli anlardan biri bu tekne yolcuğu olduğunu düşünüyorum.

Yarışma Startı

Tekne Kanlıca İskelesine yaklaştı. Karada bir sürü seyirci bizi izliyor. Destek oluyorlar. Güzel görüntüler ve hissiyatlar yaşatıyor insana. Saat 09:00 olduğu zaman siren sesi ile yarışma başlıyor. Suya kimin önce atladığının bir önemi yok. Çünkü ayak bileğinize bağladığınız çip ile start çizgisinden geçiş noktası ile finiş çizgisindan geçen zamanda yarışınızın süresi ortaya çıkıyor. Bu yüzden ön sıralarda yarışa başlamak zorunda değilsiniz. Ama dereceye girme şansı bulunan yüzücülerin ön sıralarda yarışmaya başlaması, yolda karşılarına çıkacak daha yavaş yüzücülere takılmasını ve zaman kaybetmesini engelleyecektir.

Yarışma startında birçok yüzücü balıklama, birçok yüzücü de çizileme atlamaktadır. Suyun derinliği ve yapısı benim katıldığım tüm yarışmalarda balıklama atlamaya uygundu. Bu tercih edilebilir. Ama çizileme atlayan kişilerde atladıktan sonra mecburiyetten bir süre yerlerinde kaldıklarından dolayı üzerilerine başla bir yüzücünün atlama riski bulunmaktadır. Suya atlarken atlayacağınız noktanın boş olmasına dikkat edebilirsiniz. Yarışa ilk kez katılan, veya yeteri tecrübesi olmayan yüzücülere tavsiyem biraz bekleyip, alan tenhalaşınca yarışa başlamaları... Çünkü çip sistemi ile herkesin bireysel zamanı ölçüldüğü için yarışa geç başlamış olmayacaksınız.

Su Sıcaklığı ve Yapısı

Suya ilk atladığınızda tadı hafif tuzlu gelecektir. Boğazın suyu Ege ve Akdeniz kadar tuzlu olmuyor. Su sıcaklığı da pek soğuk değil, yarışma tarihlerinde ortalama 25 derece oluyor. Karadeniz'den Marmara'ya doğru deniz yüzeyine yakın bir akıntı olduğu için bazen suyun hafifçe soğuduğunu hissedeceksiniz. Suyun dibi ise karanlık, hiç bir şey gözükmüyor.

Yarışma Rotası

Boğaz Yarışı diğer açık su yarışmalarından farklıdır. Çünkü iki tarafı da kara parçası ile çevrilidir. Bu nedenle bir akarsuda yüzdüğünüz hissiyatı verebilir. Her yüzücünün farklı bir rota uygulaması olsa bile, genel olarak start çizgisinden geçer geçmez FSM Köprüsü'nün en ortasına yüzülür. Sonra bu orta mesafe korunmaya çalışılır. Boğazın kıvrıldığı noktalarda ters akıntılarla karşılaşabilirsiniz. Böyle bir akıntı girdiğinizde rotanızı sağa veya sola doğru çevirmek faydalı olabilir. Galatasaray Adası bölgesinde ve yarışma finişine yaklaştıkça yoğun akıntı ile karşılaşacaksınızdır. Bu tarz durumlarda akıntıdan çıkmak için uğraşmalısınız.

Genellikle Karadeniz'den Marmara'ya doğru esen Karayel rüzgarı yüzücülere olumlu katkı sağlamakta olup, yarış günü ve saatinde rüzgarın yön değiştirmesi ise olumsuz katkı sağlayabilir.

Galatasaray adasını geçtikten sonra kıyıya yaklaşarak finişe doğru yüzmeye başlamak iyi olabilir. Bu esnada bir kaç büyük balonun tam finiş çizgisinde yükseldiğini göreceksiniz.

Finiş Çizgisi

Finiş'te iskeleden merdivenlerle yukarı çıkıyorsunuz ve çizgiden geçince yarışma sona ermiş oluyor. Çipinizi çıkarıyorsunuz, havlu veriyorlar ve su, meyve suyu gibi ikramlar oluyor. Bu bölgede hakemler, görevliler ve seyirciler sizi karşılıyor.

Yarışma sonrası

Artık alanda özgürce takılabilirsiniz. Eğer emanete verdiğiniz eşyalar varsa onları bir an evvel almanızı tavsiye ederim. Çünkü yığılma ve sıra olabiliyor. Aynı şekilde yarışma derecenizi görebileceğiniz Kıtalar Arası Yüzücü olduğunuzu yazan bir katılım sertifikanızı alacaksınız. Ekranlarda derecenizi görebilirsiniz ve arkadaşlarınızla güzel vakit geçirebilirsiniz.





446 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page