Eskiden pop veya rock şarkıcısı olmak çok havalıydı. Şimdi ise sporcu olmak çok havalı oldu. Ama sosyal medyada sporcu gözükmek kolay olmasına rağmen sporcu olmak uzun zaman ve emek harcanan bir iş…
Sporcu olmak için adım adım çok çalışmak gerekli. Bir adımın eksik kalması sonraki adımları olumsuz etkilediğini söylemek isterim. Şimdi sırayla ilerleyelim:
I. Adım: Yeteri Kadar Hareket Etmek
İnsanlar hareket etmek üzere dünyaya gelmiştir. Fakat modern dünya yaşamı ise neredeyse hareket edilmemek üzerine kuruludur. Çok kısa zaman öncesine kadar bu kadar büyük şehirler yerine daha küçük kasaba ve köylerde yaşayan insan nüfusu çoğunluktaydı. Buralarda kendi kendilerin çoğu yaşamsal ihtiyaçlarını karşılıyorlardı. Örneğin; sabah kahvaltıdan önce 500 metre ilerdeki bahçeye gidip yemişleri toplayıp, onları geri taşıyıp kendilerine kahvaltı hazırlıyorlardı. Oysa ki şimdi şehirlerde tek bir parmak hareketiyle yemeğimiz kapımıza geliyor. En yaşamsal faaliyetimiz yemek yemek için bile hareket etmiyoruz. Böyle bir durumdayken öncelik vücudunuzun yeteri kadar hareket etmesini sağlamayız.
Unutmayın; yatalak hastaların ömrü daha kısa olur. Çünkü vücudumuzun bir kimyası var. Bu kimya ancak yeteri kadar hareket edince doğru düzgün çalışıyor. Yeteri kadar hareket etmek için mutlaka düzenli hareket edin. Hareketinizin içerisinde 3 bölüm olsun;
1- Yürüyüş. 2- Direnç egzersizleri. 3- Açık hava faaliyetleri.
Bunları yaparken rutininizi hiç bir şekilde bozmayın. Örneğin; Haftada 2 gün 5 km yürüyüş, 2 gün 30’ar dakika direnç egzersizi, bir gün açık havada bahar aylarında doğa yürüyüşü, futbol, basketbol veya yaz aylarında denizde yüzme…
Eğer bunları sayısı ve yoğunluğu değişecek şekilde hiç aksatmadan haftada 3-4 gün yapıyorsanız, yeteri kadar hareket ettiğinizi düşünebilirsiniz. Aksi halde yeteri kadar hareket ettiğinizi düşünmeyin.
II. Adım: Doğru Teknikle Egzersiz Yapmak
Haftada 3-4 gün sağlığınızı korumak için spor yapıyorsanız mutlaka yapılan her egzersizin tekniğini doğru şekilde yaptığınızdan emin olun. Çocukken doğru bir beden eğitimi aldıysanız işiniz daha kolaydır. Ama yetişkinlik döneminde spora başladıysanız daha dikkatli olmanız gerekecektir.
1- Vücut duruşu (postur) analizi yaptırın. Eğer aksamalar varsa düzeltici egzersizler için bir personal trainer ile çalışın. 2- Yürüyüş, oturma kalkma, eğilme doğrulma gibi günlük hayatta en çok yapılan hareketlerin doğru tekniklerini öğrenin. 3- Kendiniz için en uygun olan hareketleri seçin.
III. Adım: Doğru Tempo ve Yüklenme İle Antrenman Yapmak
Haftada 3-4 gün spor yapan herkes kendisini sporcu sanmaya başlar. Tekniğini çok umursamaz. Bir gün 5 km yürür, 1 hafta sonra 3 km koşar, 1 hafta sonra 5 km koşar, 1 ay sonra da kendisini 42 km olan Maraton yarışında bulur. Sonra böyle devam ederken bir gün ansızın sakatlanmış olur. Buna benzer hikayeler en çok karşılaştığım sorunlarımız.
Bu aşamada hareket etmek isteyen kişiler bir sporcu adayı olduğunu unutmamalıdır. Vücudunu yapacağı spora uygun hale getirmelidir. Periyodik bir çizelge ile gelişimini düzenlemelidir. Bunun için mutlaka antrenman bilgisi kitaplarından veya antrenörlerden yararlanmalı. Bir dosya halinde sezon planı kendisine çizmelidir.
IV. Adım: Yüksek Performans ile Spor Yapmak
Bu aşamaya gelindikten sonra artık insan vücudu kendi sınırlarını daha aşmak üzerine sportif faaliyetlere başlar. Bu seviyede spor yapmak için kesinlikle bir antrenör ekibi ile çalışmalı, beslenme, kuvvet, psikolojik, teknik tüm takviyeleri almalıdır. Bu tür sporcular çok uzun yıllar kendilerine koydukları hedefler doğrultusunda hareket ederler. Bilinmelidir ki; kısa sürede gelişim kısa vadelidir.
Comments