top of page

AÇIK SUDA YÜZERKEN DOĞRU YOLU BULMAK

Açık suda yüzmeye yeni başlayan yüzücülerin ve triatletlerin en zayıf noktası nereye gittiklerini bilmemeleri olduğunu düşünüyorum. GPS saati ile yüzen yüzücülerin rotalarına baktığımızda birçok yüzücünün asıl yüzmesi gereken mesafeden daha uzun mesafeleri yüzdüğünü görüyoruz. Yani aynı ortalama hız ile yüzen iki yüzücüden navigasyonu daha iyi olan sudan daha erken çıkıyor.

Açık suda yüzmek, bir çok değişken şarta bağlı olduğu için, tecrübe ve bilgi birimi isteyen bir iştir. Geliştikçe daha iyi strateji ve daha iyi navigasyonla yüzmeye başlayacaksınız.


Peki Yüzerken Navigasyonu Neler Etkiliyor?

1. Kerteriz Almak

Bence ilk etken konusu kerteriz almayı bilmemek. Kerteriz almak, denizcilikte yerini tayin etmek için kullanılan bir yöntemdir. Coğrafi özelliklere göre olduğunuz yer, gittiğiniz yönü belirlersiniz. Bunun içinde uygun yerlere göz ucu ile bakarak nişan alırsınız. Bu noktaların sabit durması ve ilk bakışta kolaylıkla görülebilmesi önemlidir.

Kerteriz alırken su dalgalıysa, dalganın üzerinde olduğunuz anda kerteriz alınan noktaya, kafayı kaldırıp bakmak iyi olur. Bu konuda zamanlama çok önemlidir. Her yeni başlayan yüzücü kendine bir nokta belirliyor. Fakat o noktayı net olarak görmek istiyor. Oysaki durarak, o noktaya sürekli bakmak, orası mıydı yoksa değil miydi diye düşünmek büyük bir zaman sarfiyatı oluyor.

Tavsiyem sabit ve büyük bir nokta belirlenmeli, mümkünse göze çarpan bir renk olmalı sonrada bir anlık o noktaya bakıp devam edilmeli. Bunu aynı araba kullanırken dikiz aynasına bakmak gibi düşünebilirsiniz. Bir an bakın ve yolunuza devam edin.

2. Gözlükler

Navigasyonu etkileyen önemli bir engel ise gözlükler oluyor. Ya su kaçıyor, ya buhar yapıyor, ya da gözünüzü sıkıştırıp net görmenizi engelleyebiliyor. Fakat bundan kaçış yolu yok, Az öncede bahsettiğim gibi bir anlık flu olarak kerteriz noktanızı görün yeterli. Mümkünse sadece yarışmalarda kullandığınız ve deforme olmamış özel bir gözlüğünüz olsun. Yarışma öncesinde de mutlaka bakımını yapmış olun.

3. Hava ve Su Şartları

Akıntılar ve rüzgar navigasyonu çok fazla etkiliyor. Çünkü özellikle güçlü bir akıntı içindeyseniz sürüklenirsiniz ve bir iki saniyelik bir arada hem kerteriz sapabilir hem de yönünüzü kaybedebilirsiniz. O yüzden açık su da yüzerken önceden potansiyel akıntı noktalarına çalışılmalıdır. Akıntıyı hissetmelidir. Akıntı olan noktalarda suyun ısısı değişebilir. Bu anlamda hissiyatınızı da işin içerisine katmalısınız.

Belki de tam tersi akıntı size avantaj olacak bir durumda da olabilirsiniz. Bunları yüzülecek hedef ve strateji ile belirlemeniz gerekir.

4. Parkur Hakkında Gerekli Bilgi

Yüzülecek parkurun özellikleri hakkında önceden bilgi almak ve bunlara karşı hazırlıklı olmak çok önemlidir. O yüzden yarışma için yapılan brifinglere katılıp tüm bilgileri almakta fayda vardır. Aynı şekilde o parkurda daha önce yüzmüş olan tecrübeli yüzücülerden parkurda tahmini karşılaşılacak durumlara göre bilgi almak faydalı olacaktır. Yarışma günü, hava durumu, rüzgar yönü ve şiddeti, varsa akıntı durumu hakkında bilgi almalıdır. Kerteriz alma konusunda zor olan parkurlarda yapılan yüzmelerden sonra yüzülen rotayı not almak bir sonraki yarışmalar için faydalı olacaktır. Çünkü üzerinden zaman geçince parkur unutulabiliyor.

5. Öndeki Yüzücüyü veya Bir Grubu Takip Etmek

Özellikle yeni başlayan yüzücülerin tercihi, başka bir tecrübeli yüzücüyü takip etmek oluyor. Bu şekilde navigasyon basittir. İlk kez açık denizde yüzüyorsanız yanınızda veya önünüzde birisi ile yüzmek mantıklı olabilir. Fakat antrenman yapmış ve hazır bir halde bir yarışa giriyorsanız bu yöntem bence pek doğru olmayacaktır. Yüzme bireysel bir spor olduğu için suyun içerisinde kendi vücudunuz ve kendi kararlarınızla baş başa kalmanız iyi olacaktır. Eğer takip ettiğiniz kişi yetersiz kalıyorsa, sizin için de iyi olmayacaktır.

Fakat yine de takipte kalacaksanız, önünüzde yüzücünün ayaklarını göz ucuyla takip etmelisiniz ama kesinlikle dokunmamalısınız. Antrenör gözüyle, iyi antrenman yapmış herkes rahatlıkla bir açık denizde yüzecek olgunluğa erişmelidir. Yoksa antrenman ne işe yarar ki?

Eğer bir grubun içerisinde yüzüyorsanız veya bir yüzücüyü takip ediyorsanız, 15-20 kolda bir nişan aldığınız noktaya bakmanız ve kerteriz almanız mantıklı olur. Tek başınıza veya bir grubun başı olarak gidiyorsanız ise 6-10 kolda bir bunu yapmanız yüzdüğünüz rotadan sapma riskinizi düşürecektir.

6. Antrenmanın Önemi

Açık su yüzmenin en güzel noktası "mücadele" etmeniz gerekliğidir. Bu mücadele gücünüzü de sürekli değişken ortamlarda uygulayarak geliştirebilirsiniz.

Bunun için antrenman esnasında bunlara dikkat edilmelidir. Antrenmanda yapılan küçük hatalar, önemli bir günde veya yarışmalarda büyük sonuçlara mal olmaktadır. Yaptığınız antrenmanlar sizleri en zor koşullara hazırlamalı, en zor şartlarda bile kendinizi geliştirmeye odaklanmalısınız.






Comments


Email Listeme Kaydolabilirsiniz.

Teşekkürler...

  • Instagram
  • Youtube

Taha Engin

©2023, Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page