top of page
Yazarın fotoğrafıTaha Engin

KAŞ MEİS YÜZME YARIŞI 2020

2020 Haziran ayında yapılacak Kaş Meis yarışına takımımızdan yoğun bir yönelim oldu. Birkaç yıldır düzenli antrenman yapan sporcularımız başta olmak üzere, bu yarışı yeni sezon planlarımıza ekledik.

7100 metre uzunluğunda bir parkurda, Yunanistan'ın Meis Adası'ndan Antalya Kaş'a yüzülecek. Yani tam olarak bir açık deniz yüzme yarışı tecrübesi yaşatacak.

21 Kasım 2019 Perşembe günü yarışmaya katılmayı planlayan sporcularımızla bir toplantı yaptık. Orada konuşulan dikkat noktalarını aramızda olamayan sporcularımız için derledim toparladım.


YARIŞMA HAZIRLIK ANTRENMANLARI

  1. Antrenman programlarında ne gibi farklılık olacağı konusunda büyük bir merak var. Bu konuda yüzücülerimizle bire bir konuşarak kişisel sportif özelliklerine göre bir ayarlama yapmamız gerekli. Yani bazı sporcularımızın haftalık antrenman gün sayısını (sıklık) arttıracağız, bazı sporcularımızla da bir antrenman içerisindeki mesafeyi (kapsamı) arttıracağız. Bu konuyu ayarlamak antrenör olarak benim elimde olacak. Bire bir olarak herkesle iletişimde olacağım. Yüzücülerimden aldığım geri bildirimler, kendi gözlem ve ölçümlerimle yüzme programlarını ayarlayacağım.

  2. Yüzme antrenmanlarına ek olarak omurgayı destekleyici fitness çalışmaları yapılması gerekli. Minimum 2 saatin üzerinde başınızı yukarı kaldırarak kulaç atmak zor olacaktır. Hatta omurganız hazır değilse, tehlikeli dahi olacaktır. Bu anlamda yine bire bir olarak fitness ölçümlerinizi ve egzersiz planlamasında yardımcı olacağım. Yönlendirme yapacağım. Fizyoterapistlerimiz Ferdi ve Aslı Hocalarımız'dan bu konuda kesin olarak destek alacağız.

YARIŞMA ÖNCESİ HAZIRLIK

  • Swimbuoy ile yüzüleceği için önceden bu ekipmanı satın almalısınız.

  • Pasaportlara ihtiyaç olduğu için pasaportunuzu hazır olduğunu kontrol etmelisiniz.


YARIŞMA GÜNÜ

  • Uzun süre aç ve susuz kalma ihtimalinize karşı teknede yanınızda kişisel beslenme hazırlığınız olmalı.

  • Tekne yola çıktığı anda finiş alanını gözlemleyin ve kendinize kerteriz noktaları belirleyin. Uzaktan yaklaştıkça gözükecek noktaları hafızanıza kaydedin.

  • Yarışma başladığında kontrollü bir tempoyla başlayın. Mesafe ve süre uzun olduğu için yarışın başında yüksek şiddetli yüzmenizin bir anlamı olmayacaktır.

  • Açık denizde yüzüleceği için, çoğu zaman tek başınıza kaldığınızı hissedebilirsiniz. Buna mental olarak hazırlanın.

  • Suyun tuzu, susuzluk ve güneş işleri zorlaştırabilir. Buna karşı hazırlıklı olun.

  • Yarışma esnasında kanolarla su dağıtımı yapılıyormuş, ama rastlama veya rastlamama durumunuz olabilir.

  • Tuzlu suya alışan damağınız tatlı su içtiğinizde farklı gelecektir.

  • Spekülatif bir cümle oluyor ama 7100 metre mesafeyi, 7000 metre ortalama tempo, 100 metre hızlı yüzebilirsiniz.

  • Ayrıca kerteriz konusunda sorun yaşarsanız 7100 metre olan mesafe daha da uzayacaktır. Kerterize çok önem verin.

Son olarak;

Antrenmanlara düzenli devam eden, yaptırdığımız antrenmanları hakkını vererek icra eden, teknik kadro olarak yarışmasında sakınca bulmadığımız tüm sporcularımız bu yarışı keyifle bitireceklerdir.

Unutulmaması gereken bir nokta, yarışma uzun bir zaman alacağı için hem fiziksel hem mental dayanıklılık isteyecektir. Yarışma bitip sudan çıktığınızda her halükarda yorgun olacaksınız.

Bizim amacımız, yarışmayı ızdırap olmadan keyifle yüzmeniz, yarışma bittiğinde sudan rahat çıkmanız, yarışma sonrası güne devam edebilmeniz ve vücudunuzun kronik bir yıpranmaya maruz kalmaması olacaktır.

Dayanıklılık sporlarında birçok sporcunun düştüğü büyük bir tuzak vardır. Önemli olan parkuru tamamlayabilmek değildir. Önemli olan parkuru sağlıklı ve keyifli tamamlamaktır. Amacımız yaşamda kalarak parkuru tamamlamak değil, parkuru yaşayarak tamamlamanız olmalıdır. İki bakış açısı arasında da siyah ve beyaz oranında fark vardır.

Eğlencenize bakmanız dileğiyle...




31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page