Yüzme takımımızda motivasyon denen şeyi nasıl kullanmamız gerektiği konusuna açıklık getirmek istiyorum. Direkt alanım olmasa da hem sıkça karşılaştığımız bir kelime, hem de coaching'in temelini de oluşturuyor.
Bilenler bilir, antrenmanlarda sürekli “motivasyon diye bir şey yoktur” diyorum. Bununla kastettiğim şeyi açıklamak ve motivasyon kavramına bir bakış açısı oluşturmak istiyorum.
4 motivasyon türü vardır.
Dış motivasyon: Bir iş ceza almamak için yapılır.
İçe yansıyan motivasyon: Bir iş yapılmazsa kötü hissedilir, ya da kendini ispatlamak için yapılır.
İçselleştirilmiş motivasyon: Bir iş sorumluluk duygusuyla veya amacına hizmet ettiği için yapılır.
İç motivasyon: Bir iş öğrenmek için, ilgini çektiği veya keyif aldığın için yapılır.
Ben sporu, iç motivasyonunuzla yapmanızı tavsiye ediyorum. Yani amacınız öğrenmek olmalı ve bundan keyif almanız gerekli. İç motivasyon haricinde tüm motivasyon çeşitlerinde bir dış uyaran vardır. Dış uyaranla gerçekleşen her durum, iç motivasyonunuzu kaybetmenize neden olabilir.
Grubumdaki master yüzücülere “neden yüzüyorsunuz” diye bir soru sorduğumda aldığım popüler yanıtlar onların bu işi bir miktar iç motivasyonu ile yaptığını gösteriyor. Zaten hiç bir yetişkin dış motivasyon ile zorla antrenmanlara gelmiyor.
Ama burada dikkat edilmesi gereken nokta; spor yapmayınca kötü hissedildiği için veya bir amaç uğruna antrenman yapıyorsanız, iç motivasyonunuzu kaybetme şansınız yüksek olabilir. Bu nedenle öncelikle keyif aldığınız için, öğrenmek için ve akışta kalmak için antrenman yapın.
Ben de iç motivasyonunuzu kaybetmemeniz için sporculara abartılı güzel şeyler söylememeyi tercih ediyorum. Her güzel söz, birer dış uyaran olduğu için iç motivasyonunuzu kaybettirebilir.
Tavsiyem;
Suya girdiğinizde yüzmek için yüzün. En ufak bir gelişiminizi bile hissedin. Antrenmana rahatlamak için gelmeyin. Büyük anlamlar yüklemeyin. Sadece yüzün. Kulaç atmaktan keyif aldığınız için yüzün. Sonrası çorap söküğü gibi gelecektir.
Bu konularla alakalı daha fazla bilgi sahibi olmak için, hatta çocuklarınızın yaşam motivasyonlarını dengelemek için Özgür Bolat’ın "Beni Ödülle Cezalandırma" isimli kitabını tavsiye ederim.
Ben bu yazıdaki bilgileri de bu kitaptan alarak yazdım. Ama konu ile bir sürü kaynak bulunmaktadır
Kommentare