top of page
Yazarın fotoğrafıTaha Engin

YÜZÜCÜNÜN DİKKAT NOKTALARI

Yeni sezonda dikkat edeceğimiz noktaları bu yazıda sizlerle paylaşıyorum.

1. Düzenli Sağlık Kontrolü

İnsan vücudunun fabrika ayarları hareket etmek üzerine kuruludur. Bizim bu antrenmanları doğanıza geri dönüş olarak hayal edebilirsiniz. Şehir hayatında gerektiği kadar hareket etmiyorsunuz. Nabzınızı yükseltmiyorsunuz. Bu durum, sürekli garajda duran bir araba gibi yola çıktığında ne ile karşılaşılacağı bilinmemesi gibi bir şey... Bu yüzden düzenli sağlık kontrollerinizi mutlaka yaptırın. İsterseniz toplu olarak bir yerle anlaşalım, indirim veya kolaylık talep edelim.

Doktorunuzun uygun gördüğü testler haricinde, özellikle D vitamini seviyenizi mutlaka kontrol ettirmenizi tavsiye ederim.

2. Beslenme Tarzı

Yedikleriniz şifa veya zehirdir. Hangisini seçtiğinizi bilmelisiniz. Bir sporcu gibi beslenmelisiniz.

Beslenme konusunda her yerden doğru veya yanlış bir sürü bilgi sahibi oluyorsunuz. Bilgi, artık bir tüketim malzemesi olduğu için bilgi kapasiteniz ne kadar genişlese de hangi bilginin size uygun olduğunu bilmelisiniz. Bu yüzden işi bilenlerden yardım almalısınız. Bu konuda kendi başınıza yapacağınız ilk iş, Prof. Dr. Ahmet Aydın'ın 7'den 70'e Taş Devri Diyeti kitabını satın alıp, her zaman okuyabilirsiniz.

Yağ ölçümlerinizi her 1 Kasım, 1 Şubat, 1 Mayıs, 1 Eylül tarihlerinde kontrol ettirip bana iletmenizi istiyorum. Yağ oranı ölçtürme imkanı olmayanlar bel ölçüsünü mezura ile ölçüp gönderecekler.

3. Bağışıklık Durumu

Vücudunuzu gerektiği gibi kullanmalısınız. Üşümekten korkmayın ama üşütmekten korkabilirsiniz. Kendini sürekli korunaklı bir ortamda tutuyorsanız, kesin hasta olursunuz. Bağışıklık kavramını öğrenin ve adım adım harekete geçin. Bu konudaki başlıca tavsiyelerim;

- Saç kurutma makinesini kullanmayın. - Bere kullanımını azaltın. - Hava durumuna göre giyinin. Mümkün olduğu kadar kalın giyinmeyin.

4. Kara Antrenmanı

Örneğin, 100 metre serbest yüzebilmek için, önce bir sporcu olmalısınız, sonra yüzücü olmalısınız, sonra 100 metre serbest yüzebilirsiniz.

Sporcu olmak için kara antrenmanı yapmalısınız. İnsan karada yaşayan bir canlıdır. Karada bedensel yeterliliğiniz olursa, suda iyi yüzebilirsiniz. Şınav, barfiks çekemeyen, ip atlayamayan sporcu olur mu, yanıtını siz verin.

Omuzlarınız en hassas noktalarınızdır. Omuzlar ve tüm vücudunuzu yüzmeye uygun hale getirmek için kara antrenmanı yapmanız gerekir. Belirli periyotlarda kara programlarınızı zorunlu antrenman programınızda görmeye başlayacaksınız. Fakat bireysel olarakta mutlaka kara çalışması yapın.

5. Kişisel Testler

Biz bir yüzme antrenmanı grubuyuz. Antrenmanı bir bütün olarak ele alıyoruz. Sizler de yetişkin yaşta yüzmeye başlayan ve geliştiren yüzücülersiniz. Amacımız, sizlere daha fazla beceri öğreterek kapasitenizi arttırmaktır. Antrenman grubumuzun bakış açısı sürekli kapasitenizi arttırmaktır. Çünkü sizler için uzun vadeli sağlıklı olanı budur.

Eğer bireysel olarak gelişim için kısa yollar arıyorsanız, iki tane test yaptırabilirsiniz. Birincisi teknik analizi, ikincisi ise laktat testleridir. Bunları yaptırmaya karar vermeden bana danışmanızı tavsiye ederim.

6. Bayrak Yarışları

Geçen sene sizleri denizde yüzmek ve yarışmalara katılmak için teşvik ettik. Bir çoğunuz daha önce bu tecrübeleri tatmamıştı. Bu sene artık ekibin çok büyük bölümü müsabık yüzücülerden oluşuyor. Artık bakış açımız daha farklı, daha ileri... 15-20 antrenmanda bir, tüm antrenman boyunca sadece bayrak yarışları yapacağız. Önceden takımları kurar, aramızda yarışırız. Hatta bir iddiaya bile dökebiliriz.

7. Test Setleri

Yeni sezonda Test Setleri size duyurularak yapılmayacak. Her antrenmanın he seti bir test seti olabilir. Tüm antrenmanlara bu zihinsel hazırlık ile gelmenizi istiyoruz. Test setleri ile psikolojinizi baskı altına almak istemiyoruz. Test setleri sizin için önemli değil, benim sonraki antrenmanları iyi kurgulayabilmem için önemli. Hepsi bu kadar.

8. Geri Bildirim

Farkındalık yaratılan ya da keşfettiğiniz her konuyu benimle paylaşın. Geri bildirim verin. Geri bildirimlerde olayı ben olumlu veya olumsuz anlamıyorum. Bunu bir antrenör olarak nasıl antrenmana katarım diye düşünüyorum. Daha önceden de bahsettiğim gibi siz bir yolculuktasınız, ben de sizin rehberinizim. Yapıcı ve gelişime açık bir diyalog kurmamız gerekli. Bu nedenlerle size olumlu veya olumsuz bir cevap vermeyeceğim. Benden bir cevap alamazsanız bu sizi duygusal olarak olumsuz etkilemesin.






11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page