top of page
Yazarın fotoğrafıTaha Engin

YÜZME TEKNİKLERİ

Yüzme sporunda resmi olarak 4 farklı teknik bulunmaktadır. Yarışmalarda bu tekniklerin hepsi yüzülür. Tekniklerin her birinin farklı egzersizleri vardır. Her tekniğe özel olarak önem vererek kazanılan gelişim, bütünsel yüzme gelişimine de faydası olacaktır.

Bu dört tekniği kelebek, sırtüstü, kurbağalama, serbest sıralaması ile yüzerek karışık isimli bir yarışma kategori daha çıkmış olur.

Tekniklerin kendi sayfalarına verdiğim linkleri kullanarak yapılan egzersizlere bakabilirsiniz.

KELEBEK

Kelebek stile özgü ayak vuruşuna "dolfin" deniyor. Dolfin yüzme sporunun en önemli hareketi olabilir. Çünkü dört yüzme stilinde de mutlaka yer alır. Her başlangıç ve dönüşten sonra yapılan su altı ayak vuruşları dolfin olarak yapılır. Yüzme sporunda bu kadar çok yer almasından dolayı da beşinci stil olrak adlandırılır.

Kelebek stil, özellikle omurga problemi olan yeni başlayan yüzücülerde tavsiye edilmez. Ciddi bir güç gerektirdiği için de zorlayıcı olmaktadır. Dolayısıyla antrenör gözetiminde yapılması tavsiye edilir.

SIRTÜSTÜ

1912 Stockholm Olimpiyat Oyunları'nda ABD'li yüzücü Harry Hebner'in ilk kez bu yüzüşü yaptığı söyleniyor. Serbest yüzme ile bir çok benzerlik taşımasından dolayı, serbest yüzmenin sırtüstü hali olarak düşünülebilir.

Doktorlar özellikle omurga sorunlarında tavsiye ederler. Sırtüstü yüzme, pozisyonu gereği ağzınız suda olmadığı için aşırı bir nefes sorunu yaşamazsınız. Bu nedenle de bir çok yeni başlayan yüzücü tarafından tercih edilebilir.. Hareketsizliğe bağlı postur bozukluklarında sırtüstü yüzmenin olumlu etkisi sporcularımız üzerinde görmekteyiz.

KURBAĞALAMA

Kurbağalama, yüzme stilleri arasında en kendine özgü olanıdır. Mesela, ayak pozisyonunuz diğer 3 stilde bir ileri uzatılmış (plantar fleksiyon) pozisyondayken, kurbağalama da ayağınızı o şekilde vurmanız işlerin yolunda gitmediğinin işaretidir. Serbest ve Sırtüstü stilde bir akıcılık olurken, Kurbağalama'da duraklayıp suda akmanız gerekir. Diğer stillerde nefes ile ilgili bir kısıtlama yoktur ama Kurbağalama'da her kolda nefes almanız zorunludur.

Bu nedenlerden ötürü de Kurbağalama öğrenmek için bakış açılarınızı değiştirmenizde fayda vardır. Bazı kişiler kurbağalama yüzmeye meyilliyken, bazılarının da üzerine zaman harcaması gerekir. Fakat olmaz diye bir şey yoktur. Elbette herkes günün sonunda Kurbağalama yüzmeyi başarabilir.

SERBEST

Yüzme yarışmalarında "serbest" diye bir kategori vardır. Bu kategoride yüzen yüzücüler özgür bir şekilde, yarışma kurallarına uygun olmak koşuluyla istedikleri gibi yüzebilmektedirler. Fakat tüm yüzücüler serbest yarışları kazanmak için en hızlı teknik olan "crawl" teknikle yüzdükleri için bu teknik serbest olarak anlaşılır.

KARIŞIK

Kelebek, Sırtüstü, Kurbağalama, Serbest sıralaması ile yüzülür. Bütün yüzme teknikleri iyi öğrenilmiş olmalıdır. Bu yüzden çoğunlukla yüzme sporunda zaman geçirmiş, kapasitesini arttırmış master yüzücüler tarafından yüzülür.






47 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page